یکی از کلافه کنندهترین اتفاقاتی که این روزها با آن درگیر هستیم، رسوبی است که داخل کتری ایجاد میشود. لکههای آب خشک شده بر روی سطوح تمیز، نشان دهنده حجم بالای املاح داخل آب است. آگاهی از این موضوع که آب دارای رسوبات متعددی است و همین رسوبات داخل کتری جمع میشوند، پاسخ سوال بسیاری از افراد است. اما رسوب داخل کتری میتواند به مرور بر روی مدت زمان جوشیدن آب تاثیرگذار باشد و کارایی کتری را کاهش دهد. به همین دلیل لازم است تا روشهای کاربردی برای از بین بردن رسوب کتری بدانید.
در ادامه به بررسی روشهای ساده اما اثربخش میپردازیم.
علت ایجاد رسوب کتری چیست؟
قبل از هرچیزی بهتر است بدانید که دقیقا به چه دلیلی کتری دچار رسوب میشود. در واقع رسوب کتری ناشی از وجود املاح معدنی در آب است. کلسیم و منیزیم به عنوان اصلیترین مواد معدنی موجود در آب شرب یا آب لوله کشی ما هستند. وقتی آب جوشیده میشود، به مرور تبخیر آغاز میگردد و این مواد معدنی ته نشین میشوند. به مرور زمان شما میتوانید شاهد رسوبات سفید یا خاکستری رنگ بر روی جدارههای داخلی کتری یا سماور باشید. با گذر زمان این املاح بیشتر و بیشتر میشوند به شکلی که میتوانند کف کتری را کاملا بپوشانند.
چرا باید برای از بین بردن رسوب کتری اقدام کنید؟
یکی از اصول مهم ما در بساز و بچین، بررسی ریشهای موضوعاتی است که برای شما سوال برانگیز میشود. درواقع قبل از اینکه راهکارهای از بین بردن رسوب کتری را بررسی کنیم، بهتر است بدانیم که اصلا ازبین بردن این رسوبات ضروری است؟ اگر آنها را ازبین نبرید چه مشکلاتی ایجاد میشود؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که وجود رسوب داخل کتری نهتنها ظاهر آن را ناخوشایند میکند، بلکه باعث کاهش کارایی کتری شما خواهد شد. به مرور زمان میتوان اثرات رنگ نامطلوب و بوی ناخوشایند آب جوشیده شده را احساس کرد. وجود این رسوبات به شدت میتواند بر روی مدت زمان جوشیدن آب تاثیرگذار باشد که در نهایت منجر به اتلاف انرژی خواهد شد. برای افرادی که از اجاق گاز استفاده میکنند، افزایش هزینههای گاز و برای افرادی که از اجاق برقی استفاده میکنند، هزینههای بالای برق به همراه خواهد داشت. به همین دلایل توصیه میکنیم تا شما هم روشهای کاربردی که در ادامه برای از بین بردن رسوب کتری مرور می کنیم را امتحان کنید.
روشهای مؤثر برای از بین بردن رسوب کتری
راهکارهای مختلفی برای ازبین بردن رسوب کتری وجود دارد که در این بخش به کاربردیترین آنها اشاره میکنیم. یادتان باشد که رعایت احتیاط در تمام مراحل خصوصا زمان استفاده از مواد شیمیایی یا اسیدی ضروری است.
1. از بین بردن رسوب کتری با سرکه
در خانه ایرانی ما، سرکه نه تنها خاصیت خوراکی متعددی دارد، بلکه برای نظافت بهترین گزینه است. شما میتوانید جهت از بین بردن رسوب کتری، از سرکه استفاده کنید. برای این کار کافی است یک لیوان سرکه سفید را با یک لیوان آب ترکیب کنید و داخل کتری بریزید. با این کار میتوانید خیلی راحت منتظر بمانید تا کتری جوش آمده و تاثیر خودش را آغاز کند. اگر حساسیتی به بوی سرکه ندارید، حتما به مدت 15 دقیقه اجازه دهید تا محلول آب و سرکه داخل کتری خوب بجوشد و پس از آن، زیر کتری را خاموش کنید. حالا نوبت به انتظار است تا به مدت 6 ساعت آب و سرکه داخل کتری باقی بماند. با این کار میتوانید شاهد کنده شدت رسوبات یا ریختن آن کف کتری باشید. یادتان باشد که این روش بسیار طبیعی، ارزان قیمت و موثر است؛ اما برای دستیابی به نتیجه مطلوب، نیاز دارید تا این کار را چند بار تکرار کنید.
2. از بین بردن رسوب کتری با جوش شیرین
به عنوان دومین اقدام کاربردی جهت از بین بردن رسوب کتری، باید به جوش شیرین اشاره کنیم. استفاده از جوش شیرین برای ازبین بردن بوی نامطبوع کتری نیز گزینه بسیار مناسبی است. شما میتوانید به کمک ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین، کتری را از هرگونه رسوب پاکسازی کنید. برای این کار جوش شیرین را در یک لیوان آب حل کنید و پس از آن محلول را در کتری ریخته و بر روی شعله قرار دهید. محلول باید به نقطه جوش برسد و به مدت 15 دقیقه به آرامی روی حرارت باقی بماند. پس از این مرحله لازم است تا شعله را خاموش کنید و منتظر بمانید تا کتری خنک شود. این زمان بهترین زمانی است که میتوانید با کمک سیم ظرفشویی رسوبات داخل کتری را تمیز کنید. یادتان باشد پس از پاکسازی کامل کتری، لازم است تا حداقل 2 بار آب داخل آن جوشانده و دور بریزید.
3. از بین بردن رسوب کتری با آبلیمو
ما به راحتی میتوانیم از ترکیبات طبیعی اسیدی استفاده کنیم تا شانس پاکسازی بهتر کتری از رسوبات افزایش پیدا کند. برای این کار میتوانید نصف لیوان آبلیمو را داخل آب سرد ریخته و آن را داخل کتری بریزید. پس از این کار باز هم نیاز دارید تا کتری را روی شعله قرار دهید تا به نقطه جوش برسد. پس از این مرحله کمی صبر کنید و شعله را خاموش کنید. در این زمان با استفاده از یک فرچه سیمی دسته بلند، داخل دیواره کتری را تمیز کنید. اگر این کار برایتان سخت بود، منتظر بمانید تا کتری سرد شود و آب آن را تخلیه کنید؛ سپس برای تمیز کردن داخل آن اقدام نمایید.
4. از بین بردن رسوب کتری با قرص مخصوص رسوب گیر
از آنجا که ایجاد رسوب داخل کتری یک مشکل رایج است، بسیاری از شرکتها اقدام به تولید کردن محصولاتی کردهاند که رسوب کتری را ازبین میبرد. شما میتوانید با خرید قرصهای مخصوص، رسوب کتری را ازبین ببرید. برای این کار کافی است تا یک عدد قرص رسوب زا داخل کتری پر از آب بیندازید. معمولا نحوه استفاده از این قرصها بر روی آن نوشته شده است اما به طور کلی برای پاکسازی کتری از املاح نیاز دارید تا چند دقیقهای آب داخل کتری را بجوشانید. پس از این کار و کنده شدن رسوبات کتری، باید حتما داخل آن را پر از آب کنید و چند بار بجوشانید. فرصهای مخصوص کتری دارای مواد شیمیایی هستند و باید کاملا از داخل کتری پاک شوند. سعی کنید در زمان استفاده از این محصولات اصلا نزدیک کتری تنفس نکنید یا از ماسک استفاده نمایید.
5. از بین بردن رسوب کتری با جوهر لیمو
از بین بردن رسوب کتری با استفاده از جوهرلیمو یکی دیگر از راهکارهایی است که میتوانید از آن استفاده کنید. برای این کار کافی است ۱ الی ۲ قاشق غذاخوری پودر اسید سیتریک یا همان جوهر لیمو را داخل کتری ریخته و داخل آن را پر از آب کنید. پس از این مرحله لازم است تا منتظر بمانید کتری بجوشد. این کار ازبین بردن رسوبات را تسریع خواهد کرد. با گذر زمان به راحتی میتوانید شاهد ازبین رفتن رسوب کتری باشید و به شکل تکههای شکسته از داخل آن را خارج نمایید. با گذشت 15 دقیقه کافی است آب کتری را تخلیه کنید و مجدد آب نمایید. این کار خیلی سریع بوی ناخوشایند جوهر لیمو را ازبین میبرد.
روشهای پیشگیری برای بین بردن رسوب کتری
یادتان باشد که رسوب کتری در هر منطقهای متفاوت است. به همین دلیل برای پیشگیری از ایجاد رسوب داخل کتری، لازم است تا هوشمندانه اقدام کنید. برای پیشگیری از ضخیم شدن رسوب کتری، باید روشهای ساده را برای رسوب زدایی انتخاب کنید و هر هفته برای ازبین بردن رسوبات اقدام کنید. به این ترتیب میزان رسوب داخل کتری کاهش مییابد. نکته مهم دیگر، توجه به کاهش املاح آب است. به این منظور لازم است تا فیلتر مخصوص آب تهیه کنید و در مسیر لوله کشی نصب نمایید. با این کار به راحتی میتوانید کیفیت آب را بهبود بخشید و از تجمع رسوب داخل کتری پیشگیری کنید. بعد از هر بار استفاده از کتری، باید آن را خالی کرده و خشک نمایید تا املاح داخل کتری باقی نماند. اقدام کاربردی بعدی در این راستا، استفاده از رسوب گیرهای مخصوص داخل کتری است که املاح را به خودش جذب میکند. به این ترتیب دردسر تمیز کردن کتری را نخواهید داشت و تنها کارتان تعویض همین رسوب گیرها است.
کلام آخر
رسیدگی به کتری و نظافت آن بخش مهمی است که باید به آن توجه کنید. وجود رسوب داخل کتری دردسرهای زیادی برایتان ایجاد میکند و طعم خوب چای و دمنوش را ازبین میبرد. برای دستیابی به یک ستاندارد مطلوب، کافی است روشهایی که در بالا به آن اشاره شد را یاد گرفته و همیشه به عنوان یک روتین منظم اجرایی کنید.