در صنعت کاشی و سرامیک، واژه های پرسلان و سرامیک معمولاً به جای یکدیگر استفاده میشوند. اگر از فروشندگان کاشی درباره تفاوت میان آنها بپرسید، معمولاً چندین و چند تفاوت را نام میبرند تا در واقع، قیمت پرسلان ها را بالاتر ببرند. اما سوال اصلی این است که واقعاً تفاوت سرامیک معمولی با سرامیک پرسلانی چیست؟ آیا این تفاوت، تنها یک اختلاف ساده در کلمات است یا این دو محصول واقعاً با هم فرق میکنند؟
در این مقاله، هدف مجموعه کاشی پالاس، شفافسازی این بحث و بیان تفاوت های این دونوع سرامیک است. پس تا انتهای متن با ما همراه باشید!
سرامیک و پرسلان: هر دو از خانواده سرامیک ها
هم سرامیک معمولی و هم سرامیک پرسلانی زیرمجموع های از گروه بزرگتری از کاشی ها هستند که به طور کلی، سرامیک نامیده میشوند. نامگذاری کاشی های مدرن و امروزی، به روشی برعکس انجام میشود. به این صورت که کارخانه ها کاشی با کیفیت خاص تولید میکنند و براساس کیفیت محصول تولیدی، به آن سرامیک معمولی یا کاشی پرسلانی میگویند. نامگذاری به این روش، به نوعی کوتاه کردن راه برای مشتریان است که بتوانند به راحتی این دو را از یکدیگر تشخیص دهند.
براساس استاندارد بینالمللی امریکا ASTM به شماره C37، جذب آب کاشی پرسلانی 0.5% و حتی کمتر از این مقدار تعیین شده است. در این استاندارد، ابتدا وزن سرامیک تولید شده اندازه گیری میشود. سپس آن را به مدت 5 ساعت می جوشانند و 24 ساعت هم در آب قرار میدهند. بعد از این مراحل، وزن آن را مجدداً اندازه گیری میکنند. اگر وزن آن کمتر از نیم درصد افزایش یابد، جزو سرامیک های پرسلانی به حساب میآید. در غیر این صورت، سرامیک معمولی است.
سرامیک پرسلانی از کوارتز، رس و فلدسپار تشکیل میشود که در دمای محدوده 1200 تا 1400 درجه سانتیگراد پخته شده است. ناخالصی سرامیک پرسلانی معمولاً کمتر از سرامیک معمولی است و ماده کائولین آن بیشتر از سرامیک معمولی است.
به طور کلی، میتوان گفت که سرامیک معمولی و سرامیک پرسلان تفاوتهای زیر را با یکدیگر دارند:
- سرامیک پرسلانی از کاشی سرامیک غیر قابل نفوذتر بوده و بنابراین نفوذ آب به آن کمتر است.
- سرامیک پرسلانی سرامیکی متراکمتر از سرامیک معمولی است.
- سرامیک پرسلانی دارای ذرات بسیار ریز و سطح بسیار صاف و هموار است
روند تایید پرسلانی در صنعت کاشی و سرامیک
کارخانه ها سالها بدون توجه به تعریف تفاوت میان سرامیک معمولی و سرامیک پرسلانی، کاشی های سرامیکی را تولید و توزیع میکردند. در سال 2008 میلادی، در سازمانهای فنی و اتحادیههای مانند سازمان سرامیک امریکای شمالی (TCNA) و سازمان توزیعکنندگان کاشی سرامیکی (CTDA) بحثهایی صورت گرفت. نتیجه این بحثها به این موضوع ختم شد که لازم است از یک عامل سوم برای تمایز و استانداردسازی تعریف سرامیک پرسلان استفاده شود و ارگانی که کار این تایید را انجام میداد، موسسه تائید سرامیک پرسلان (PTCA) نامیده شد.
TCNA=Tile Council North America
CTDA=Ceramic Tile Distribution Association
PTCA=Porcelain Tile Certification Agency
براساس نظر (PTCA)، غیر قابل نفوذ بودن کاشی به راحتی دست یافتنی نیست و باید مولفهای برای کاشی وجود داشته باشد که بیانگر رفتار مطلوب آن در مواجهه با آب باشد. بنابراین، کاشی تولیدشده باید بتواند استانداردهای ASTM C373 برای جذب آب را براورده سازد. برای این کار، حداقل 5 نمونه برای انجام آزمایش انتخاب و فرستاده میشود، تا یک آزمایشگاه معتبر، آزمایشات لازم را بر روی آنها انجام دهد. پس از طی تمام این مراحل، گواهینامه مربوطه بر اساس توافقات PTCA صادر خواهد شد. لازم است این تاییدیه هر سه سال یکبار تمدید شود.
براساس آخرین آمار در کشور امریکا، 28 شرکت تولیدکننده، توانسته اند گواهینامه تولید سرامیک پرسلانی را اخذ کنند.
در کنار تعاریف و تاییدیه هایی که سازمان PTCA براساس قدرت جذب آب، برای سرامیک پرسلانی ارائه میدهد، بد نیست که نگاهی هم به استاندارد موسسه استاندارد ملی آمریکا (ANSI) به شماره A137.1 بیندازیم.
براساس بخشی از این استاندارد، سرامیک پرسلانی، کاشیی است که با روش فشار (پرس) ترکیبی از مواد اولیه تولید میشود و نتیجه آن، کاشی متراکم، غیرقابل نفوذ، با دانه های ریز، صاف و با لبه های تیز است.
آیاهمه سرامیک پرسلانی واقعاً کاشی پرسلانی هستند؟
بحث ارائه گواهینامه سرامیک پرسلانی با جذب آب پایان نمی یابد. امروزه سرامیک هایی دیده می شوند که برچسب پرسلان دارند اما در واقعیت پرسلان نیستند. طی آماری که سازمان TCNA اعلام کرد، تعداد 1466 کاشی که برچسب سرامیک پرسلانی داشتند، مورد آزمایش جذب آب قرار گرفتند و نتیجهای که حاصل شد این بود که 23% از آنها، یعنی 336 نمونه پرسلانی نبودند.
برای حل این مشکل، راهحل دقیقی وجود ندارد. ما نمیتوانیم تک تک سرامیک های تولیدی را آزمایش کنیم و سپس به آنها برچسبهای پرسلانی یا معمولی بزنیم. کاری که در برخی موارد انجام میشود، این است که به صورت عامیانه کاشی های پرسلانی را کاشی هایی میدانند که نرخ جذب آب آنها، 3% دارند.
مقایسه سرامیک معمولی و سرامیک پرسلانی
در اینجا میخواهیم سرامیک معمولی و پرسلانی را از جنبه های مختلف مورد مقایسه قرار دهیم. اولین نکته این است که هم سرامیک معمولی معمولاً برای فضاهای خارجی مورد استفاده قرار نمیگیرد. نمایندگان فروش سرامیک، ممکن است ادعا کنند که سرامیک برای استفاده خارجی هم مناسب است اما آنچه که مورد توافق همگان است، این است که:
باتوجه به تفاوت میان سرامیک معمولی و سرامیک پرسلانی، سرامیک به دلیل جذب آب بالایی که دارد، دوام لازم برای نصب در فضاهای خارجی را ندارد. به عنوان مثال، اگر در مناطق سرد که شرایط بارندگی و یخبندان در آنجا وجود دارد، از سرامیک معمولی استفاده شود، پس از چند چرخه یخبندان و ذوب آن، احتمالاً در سرامیک ترکهایی به وجود میآید. سرامیک های پرسلانی مخصوص فضاهای خارجی، سرامیک هایی هستند که برای نمای بیرونی و استفاده در محیطهای باز تولید میشوند.
دراین مورد، دوام سرامیک بالا است، و به راحتی در نمای ساختمان میتوان از سرامیکهای پرسلانی استفاده کرد. اما برای استفاده از آن در کف، باید به فاکتورهای دیگری مانند؛ ضریب لغزش یا صاف و صیقلی بودن سطح سرامیک و … توجه کرد.
مقایسه میان سرامیک معمولی و پرسلان از نظر تراکم و دوام
رس های پرسلان متراکمتر هستند و نسبت به رس های سرامیک، میزان تخلخل آنها کمتر است. این ویژگی باعث میشود که پرسلانها در مقایسه با سرامیک ها، سختتر باشند و در برابر رطوبت و آب نفوذ ناپذیرتر باشند. بهعلاوه، ترکیبات بدنه پرسلان ها مانند وجود فلدسپاربیشتر در بدنه پرسلان ها، آنها را با دوامتر کرده و برای استفاده در فضاهای با ترافیک بالا مناسبتر است. از طرفی، پرسلان ها در مقایسه با سرامیک ها، در دماهای بالاتر و در زمان طولانی تری پخته میشوند، همین موضوع باعث می شود که دوام آنها بیشتر باشد.
شکل ظاهری بدنه و رویه پرسلان ها مشابه هستند، از این رو، لبپر شدن آنها زیاد به چشم نمیآید. اما وقتی سرامیکها لبپر می شوند، به دلیل وجود تفاوت در رنگ بدنه آنها با رویه اش، این لبپر شدگی به راحتی قابل رویت است.
مقایسه از نظر برش
با توجه به تفاوتهایی که میان سرامیک معمولی و سرامیک پرسلانی وجود دارد، سرامیک معمولی چگالی کمتری نسبت به سرامیک پرسلانی دارد. به همین دلیل، برش آن به صورت دستی، با اره برش سرامیک و موارد دیگر توسط نیروی غیرمتخصص ساده تر است. در حالی که، کاشی پرسلانی تردتر است و برش آن نیاز به تخصص و مهارت بیشتری دارد.
مقایسه از نظر تعمیرات و نگهداری
تعمیرات سرامیک پرسلان به دلیل حساسیتی که در نصب آن باید رعایت شود، نسبت به سرامیک معمولی دشوارتر است و هزینه بیشتری برای نصب آن باید پرداخت شود. البته با در نظر گرفتن این نکته که هزینه نگهداری سرامیک پرسلان از سرامیک معمولی کمتر است، میتوان با خرید سرامیک پرسلان تصمیم منطقی تری گرفت.
مقایسه از نظر هزینه و قیمت
باتوجه به آنچه گفته شد، کاشی سرامیکی از سرامیک های پرسلانی ارزانتر است و میتوان گفت که در شرایط مشابه، حدود 30 تا 40 درصد گرانتر از سرامیک معمولی است.
در پایان به طور خلاصه، به برخی از تفاوتهای این دو نو سرامیک اشاره میکنیم:
- کاشی های سرامیکی و پرسلانی در بسیاری از فاکتورها به جز فاکتور جذب آب، مشابه یکدیگر هستند.
- جذب آب این سرامیک ها کمتر از 0.5% است .
- سرامیک های پرسلانی نسبت به سرامیک های معمولی، سختتر هستند و دوام بیشتری دارند.
- برای فضاهای دارای رطوبت بالا، مانندسرویس بهداشتی، حمام و استخرها گزینه بسیار بهتری است.
به شما پیشنهاد میکنیم برای خرید سرامیک پرسلانی، به سایت کاشی پالاس مراجعه کنید. مدارک و مستندات فنی و آزمایشگاهی را در آنجا بررسی کنید. بعد از انجام بررسی های کامل و مشاهده کاتالوگ محصولات برند کاشی پالاس، نسبت به خرید اقدام کنید.