یکی از عناصر مهم در دکوراسیون داخلی، گدانهای آپارتمانی هستند که میتوانند طراوت، شادابی و حس نزدیکی به طبیعت را چند برابر تقویت کنند. جلوه گلدانها در هر فصلی میتواند برای ما حس و حال خوبی ایجاد کند. با رسیدن فصل گرم تابستان و تابش خورشید در فاصلهای کمتر، مراقبت از گل و گیاه اصول خاص خودش را دارد. رعایت اصول نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان، کمک زیادی میکند تا بتوانید مانع از بروز آسیب در آنها شوید. نگهداری از گلدانهای عزیزی که سالها برای آنها زحمت کشیدهاید، قطعا یک اقدام اساسی نیاز دارد. اما نگران نباشید، با آگاهی از سادهترین روش نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان و آگاهی از نکات آن میتوانید مراقب گیاهانتان باشید.
پس همراه ما باشید تا اطلاعاتی کامل در خصوص نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان ارائه کنیم.
شناخت و آنالیز نوع گیاه
شما به عنوان فرد مسئول در نگهداری از گل و گیاه، باید تلاش کنید تا اطلاعاتتان را افزایش دهید. شناخت نوع گیاه اصلیترین اقدامی است که باید انجام دهید. تعیین نوع گیاه کمک زیادی میکند تا بتوانید ویژگیهای آن را کشف کنید، نیاز گیاه را تشخیص دهید و فضای متناسب با همین پارامترها فراهم کنید. درک خانواده اصلی گیاه و ویژگیهای آن، کمک زیادی میکند تا بتوانید حیات گیاه در فضای زندگیتان را ادامه دار کنید.
نور خانه را تنظیم کنید
چیزی که بسیار قابل توجه است، نور زیاد در فصل تابستان است. این فصل جذاب، پر از نور و روشنایی است. افزایش شدت نور آفتاب، موجب میشود تا برگ گیاهان دچار سوختگی شود و کم آبی و خشکی بیش از حد خاک، زمینه را برای یک مرگ تدریجی فراهم کند. پس شما وظیفه دارید که نور خانه را تنظیم کنید. قطعا تابش نور به صورت مستقیم قابل تنظیم نیست، اما لازم است تا هوشمندانهتر گیاهانتان را جابهجا کنید. در روزهای گرم تابستان، باید حتما گیاهان سایه دوست را در فاصله خیلی دورتر از پنجرهها قرار دهید. گیاههایی مثل اسپاتی فیلوم، فیتونیا و پاپیتال را دورتر قرار دهید. در این شرایط باید گیاهانی که آفتاب دوست هستند را در فاصله مناسبی از پنجره قرار دهید که آفتاب کاملی دریافت کنند. ایده استفاده از پرده نازک یا فیلتر UV بر روی شیشه پنجرهها، کمک میکند تا بتوانید شدت نور تابستانی را کنترل کنید و گیاهانتان را در امان نگهدارید.
میزان آبیاری تابستانی را مشخص کنید
بسیاری از افراد به دلیل تصورشان از گرمای تابستان، گلدانها را سرریز آب میکنند. اما باید بدانید که این کار به اندازه بی آبی برای گیاه ضرر دارد و باز هم زمینه را برای ازبین رفتن آن فراهم میکند. بنابراین لازم است تا گیاه را به اندازه آبیاری کنید. پس تحت هیچ شرایطی آبیاری گیاه را بدون بررسی خاک افزایش ندهید. هرچه آبیاری بیشتر باشد، ریسک پوسیدگی ریشهها زیاد است. به همین دلیل باید حتما برای نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان، خاک آن را به وسیله انگشت بررسی کنید. در این مدل بررسی باید حتما انگشتتان را به اندازه ۲ تا ۳ سانتیمتر داخل خاک فرو کنید، اگر انگشتتان هیچ رطوبتی احساس نکرد، باید آبیاری را انجام دهید. سعی کنید زمان آبیاری گیاه را صبح زود یا غروب انتخاب کنید که امکانن جذب ریشه گیاه بالا باشد.
نکته مهم بعدی، عدم استفاده از آب یخ برای گیاه است! شما باید آب را حداقل 2 ساعت داخل آبپاش مخصوص بریزید و منتظر بمانید کلر آب ته نشین شود و آب به دمای محیط برسد.
توجه به دمای هوای محیط و تهویه
در بسیاری از مواقع، گرمای محیط میتواند موجب آسیب به گیاهان آپارتمانی شود. به همین دلیل باید حتما دمای محیط را خنک اما طبیعی نگهدارید. بیشتر گیاهان آپارتمانی در دمای ۱۸ تا ۲۸ درجه سانتیگراد میتوانند به خوبی زیست کرده و سرحال بمانند. اگر دمای هوا بیش از این شود، قطعا سلامت گیاه تحت تاثیر قرار میگیرد. سعی کنید برای نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان حتما گلدانها را از جلوی باد مستقیم کولر دور نگهدارید. باد مستقیم و دارای شتاب پنکه هم موجب اسیب به گیاه میشود و برگها را دچار آسیب خواهد کرد. حتما دو بار در روز پنجره را باز نگهدارید. استفاده از زیرگلدانی جزیرهای یا بخور سرد کمک زیادی میکند تا بتوانید رطوبت هوای موردنیاز گیاه را تامین کنید. این اقدامات به شدت میتواند سلامت گیاهتان را تضمین کند.
کوددهی گیاهان آپارتمانی در تابستان
در اصول مراقبت از گل و گیاه لازم است به کوددهی و اصول آن توجه داشته باشید. به خاطر بسپارید که فصل تابستان اصلیترین زمان رشد فعال گیاه است. بنابراین تغذیه آن اهمیت زیادی دارد. شما میتوانید با رعایت نکات مهم در کوددهی مناسب و تغذیه رشد خوبی در گیاه تجربه کنید. به این منظور کافی است هر ۲ تا ۳ هفته یک بار، از کود مایع مخصوص گیاهان آپارتمانی استفاده کنید. این کودها داخل آب محلول میشوند و میتوانید آب دهی کافی انجام دهید. استفاده از کودهای نیتروژندار برای رشد برگ گزینه مناسبی است. به کار بردن کودهای پتاس، تنها برای گیاهانی که امکان گلدهی دارند گزینه مناسبی است.
یادتان باشد که استفاده از کود مایع، پس از آبیاری نسبی گیاه انجام شود تا گیاه تشنه نباشد!
حتما بخوانید: گیاهان آپارتمانی گلدار + معرفی ۷ مدل پر طرفدار
روشهای افزایش رطوبت محیط در تابستان
اصلیترین دلیل آسیب به گیاهان آپارتمانی در فصل تابستان، کاهش رطوبت فضا است. گیاه نیاز به اندکی رطوبت دارد تا امکان رشد و بقا داشته باشد. زمانی که به هر دلیلی رطوبت محیط کاهش پیدا کند، شاهد تغییر در کیفیت زیست گیاه خواهیم بود. متخصصین این حوزه توصیه میکنند تا مقدار نسبی رطوبت در تابستان را افزایش دهید. هرچند میزان رطوبت کاملا وابسته به گیاه است و برای گلدانهایی مثل بابا آدم، تامین رطوبت به میزان بسیار بالا مورد نیاز است. اما گیاهان دیگر به رطوبت نسبی هوا نیاز دارند که با استفاده از چند راهکار ساده میتوانید به هدف برسید. کافی است یک دستگاه بخور سرد تهیه کنید و در نزدیکی گلدانها قرار دهید. اگر گلدانهای شما رطوبت دوست هستند، میتوانید با غبارپاشی آب ولرم در ساعات خنک روز، این رطوبت را تامین کنید. استفاده از یک محیط خاص برای نگهداری از گلدانها، کمک میکند تا یک رطوبت طبیعی در فضا ایجاد شود که برای گلدانها بهترین گزینه است. یادتان باشد که قرار دادن کاسه آب مابین گلدانها نیز ایده جذابی است تا بتوانید رطوبت فضا را تامین کنید.
نگهداری گیاهان آپارتمانی در برابر آفات تابستانی
فصل تابستان شاهد افزایش بیش از حد آفات و حشرات هستیم. رشد آفات به شدت میتواند سلامت گیاه را به خطر اندازد. به همین دلیل بخش مهمی از اصول نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان، ازبین بردن این آفات است. برای این سبک از مراقبت کافی است برگ گیاهانتان را به صورت روتین با دستمال مرطوب تمیز کنید. از محلولهای مخصوص مطابق دستور درج شده بر روی آن استفاده کنید. اگر بر روی سطح خاک گلدانتان پشههای گیاه مشاهده شده، حتما کمی دارچین روی خاک بپاشید. روش راحت دیگر برای ازبین بردن این آفات، استفاده از چند کاسه آب کنار گیاه است. فراهم کردن تهویه مناسب در فضا نیز کمک میکند تا گیاهتان سالمتر بماند.
یادداشت برداری را فراموش نکنید
یکی از مهمترین اقدامات نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان، یادداشت برداری است. اگر شما یک دفترچه کوچک برای درج زمانهای کود دهی، آبیاری و رسیدگیهای اینچنینی در هر گیاه داشته باشید، به مرور تبدیل به یک متخصص خواهید شد. بنابراین نوشتن جزییات، حال و هوای گیاه و حتی نکات نگهداری کمک زیادی میکند تا همیشه مراقب گلدان دلبندتان باشید.
اصول کلی نگهداری از رایجترین گیاهان آپارتمانی
هرچند تنوع بینظیری در گیاهان آپارتمانی وجود دارد و خوشبختانه در ایران شاهد انواع گل و گیاه با اقلیمهای گوناگون هستیم، اما چند خانواده اصلی و پرطرفدار از گیاه آپارتمانی وجود دارد که در بسیاری از خانهها وجود دارد. شناخت نیاز هرکدام و نحوه نگهداری در فصل تابستان کمک زیادی میکند تا بتوانید طراوت و زیبایی آنها را حفظ کنید.
- کاکتوس: شما برای مراقبت از کاکتوس در فصول گرم سال دستتان بازتر است. به خاطر داشته باشید که نور فیلتر شده و آبیاری کم اما به اندازه میتواند راز نگهداری از این گیاه جذاب باشد.
- فیکوس: اگر صاحب یک فیکوس جذاب هستید، بهتر است بدانید که رطوبت بالا نیاز اصلی این گیاه است. پس در فصل تابستان برای مراقبت از این گیاه آپارتمانی زیبا، لازم است تا غبار پاشی یا استفاده از رطوبت ساز را جدی بگیرید.
- زامیفولیا: برای نگهداری از این گیاه لوکس و جذاب، باید آبیاری را کنترل کنید. مقاومت بالای زاموفیلیا و برگهای چرمی آن نسبت به گرما مقاوم است اما باید حتما از آبیاری توجه کافی داشته باشید. آبیاری بیش از اندازه ریسک پوسیدگی گیاه را چند برابر میکند.
- پتوس: نگهداری از پتوس به عنوان آسانترین و بی دردسرترین گیاه شناخته میشود. به همین دلیل با کمی بررسی میتوانید از این گیاه مراقبت کنید. قلمه گیری مرتب و کود دهی بهترین اقدام برای پتوس است.
سوالات متداول
چگونه مانع از سوختن برگ گیاه در تابستان شویم؟
یکی از نگرانیهای رایج برای نگهداری گیاهان آپارتمانی در تابستان، سوختگی برگها است. قطعا هرکدام از ما، با عشق و علاقه خاصی یک گلدان خریدهایم و از گیاهمان مثل یک موجود زنده مراقبت میکنیم. در این شرایط، مشاهده دفرمگی برگها و سوختگی آن حس خوبی نیست. عوامل مختلفی وجود دارد که میتوانند موجب سوختگی برگ گیاه شوند. تابش مستقیم نور آفتاب، باقیماندن قطرات آب روی برگ گیاه و کوددهی غیراصولی همگی میتوانند موجب سوختگی برگ گیاه شوند. برای پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی باید نگاهی عمیق به اصول بالا کنید. سعی کنید تحت هیچ شرایطی موقع آبیاری گیاه، برگها را خیس نکنید. آبیاری گیاه را برای زمانی غیر از ظهر تنظیم کنید تا برگ گلدانها دچار آسیب نشوند.
آیا در فصل تابستان امکان تعویض گلدان گیاه وجود دارد؟
بهترین زمان برای تعویض گلدان گیاه، اواخر زمستان و اوایل بهار است. به همین دلیل توصیه میکنیم تعویض گلدان گیاه را در فصل تابستان انجام ندهید؛ چرا که گیاه در اوج فعالیت است و تغییر شرایط باعث شوک میشود. در این شرایط ریسک خشک شدن ریشهها، آسیب به ساقه و برگها نیز وجود دارد. شما تنها در شرایطی امکان تعویض گلدان را خواهید داشت که گیاهتان دارای ریشههای بیرون زده از خاک باشد یا به هر دلیلی متخصص این حوزه تعویض گلدان را توصیه کند. در بعضی مواقع ریسک این کار بسیار کمتر از آسیب رایجی است که در گلدان ایجاد میشود.
از کجا بدانیم حال گیاهمان خوب نیست؟
یکی از مهمترین وظایف ما در نگهداری گیاهان آپارتمانی، تشخیص حال گیاه است. شما باید با بررسی علائم مختلف امکان کشف این موضوع را پیدا کنید.
- سعی کنید علائم ظاهری آسیب به گیاه را بشناسید. یکی از نشانههای رایج، زرد شدن یا قهوهای شدن نوک برگها یا سوختگی سطح آنها است. اسن مشکل معمولا به دلیل نور شدید، کمبود رطوبت یا آبیاری نادرست اتفاق میافتد.
- بیحال شدن برگها و ایجاد فرم پلاسیده و پژمرده معمولا زمانی رخ میدهد که گیاه درگیر کم آبی یا گرما زدگی است. با مشاهده چنین علائمی باید خاک و رطوبت آن را بررسی کنید.
- تاخیر در رشد گیاه و بزرگ نشدن یا برگ ندادن آن نشانهای از مشکل در محیط است. شما باید با مشاهده چنین علائمی به جدول کود دهی گیاه مراجعه کنید. گاهی کمبود مواد مغذی و عدم وجود نور کافی و دمای مناسب موجب توقف رشد گیاه میشود.
- مشاهده لکههای قهوهای روی برگ، سوختگی لبهها یا ریزش برگهای پایین گیاه، به عنوان مجموعه علائم هشدار دهنده شناخته میشود. این علائم تلاش می کند تا به شما بگوید چقدر حال گیاهتان نامناسب است و اگر اقدام درستی برای آن انجام ندهید، گلدان عزیزتان را ازدست خواهید داد.
- مشاهده آفات و پشههای ریز که به شپشک معروف هستند، نشان دهنده لزوم رسیدگی جدی به گیاه است. این آفات گیاه را ازبین میبرند. به همین دلیل تعویض خاک یا استفاده از سموم مناسب برای ازبین بردن آفات ضروری است.
آیا هر فصل باید گلدانها را جابجا کرد؟
قرار دادن گلدان در فضایی که دقیقا مطابق با شرایط نگهداری آن باشد، نکته مهم و ضروری است که کمک زیادی به حفظ سلامت آن میکند. با تغییر فصل شاهد تغییر دمای هوا، تغییر نور و تابش هستیم. به همین دلیل بدیهی است که نیاز جدی به تغییر محیط گلدانها وجود دارد. در فصل تابستان، گرمای زیاد هوا و تابش نور به صورت مستقیم ریسک آسیب به گیاه را چند برابر میکند. گاهی به دلیل هوای سرد دستگاههای خنک کننده و باد مستقیم آنها، گیاه باز هم در معرض آسیب جدی قرار میگیرد. به همین دلیل باید بهترین جای ممکن را برای نگهداری از گیاهتان پیدا کنید. اگر در فضای باز مثل بالکن از گلدان نگهداری میکنید، باز هم نیاز دارید تا فضایی را ایجاد کنید که گلدانتان در معرض نور مستقیم قرار نداشته باشد. یک سایه بان مناسب گزینهای عالی برای حفظ سلامت گلدان است.
مطلب پیشنهادی : جابجایی گیاهان آپارتمانی
کلام آخر
قطعا مراقبت و نگهداری از گل و گیاهی که مدت های زیادی است در خانه از زیبایی آن لذت میبرید، وظیفه مهمی است که بر دوشتان احساس میکنید. جهت نگهداری آسان در فصول تابستان، کافی است به نکاتی که در بالا اشاره شد توجه داشته باشید. با همین اقدامات ساده میتوانید از گیاهتان در گرمای تابستان مراقبت کنید.