در این نوشتار سعی بر این است که مخاطب با لزومِ تخریب ساختمان و گودبرداری و اصول حرفه ایِ آن آشنا گردد. دستورالعمل های ایمنی و جوانب احتیاط کار بیان و نسبت به بروز حوادث و خطرات احتمالی، هشدار های لازم داده می شود. به امید آنکه در این بخش از فرایند ساخت و ساز، مالک و سازنده محترم با مشکل و خسارت روبرو نشوند.
تخریب ساختمان اهداف مختلفی دارد که عمدهترین آنها نوسازی یا تغییر کاربری است. برای انجام این کار به تجهیزات گوناگونی نیاز است که تمامی آنها باید در بالاترین سطح از استاندارد تهیه و آماده شوند. بعد از تهیه ابزار میتوانید نسبت به انجام این کار اقدام کنید. البته لازم به ذکر است که فرایند تخریب دارای مراحل گوناگونی میشوند که حفظ ایمنی یک اصل اساسی در تمامی آنها است.
نکات مهمی در رابطه با این موضوع وجود دارند که از جمله آنها میتوانیم به قیمت و هزینههای نهایی اشاره داشته باشیم. عوامل متعددی وجود دارند که تاثیر خود را بر روی هزینههای مرتبط با تخریب اعمال خواهند کرد که در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم؛ پس تا انتها دنبالکننده ما باشید.
همچنین میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و براورد هزینه دقیق تخریب ساختمان با پایانکار تماس بگیرید.
مراحل تخریب ساختمان شامل چه مواردی میشوند؟
از مهمترین مراحلی که باید برای تخریب کردن ساختمان پشت سر بگذارید، میتوانیم به گزینههای زیر اشاره داشته باشیم:
-
پیمایش؛ اولین گام مهم در تخریب
اولین گام مهم برای انجام این فرایند، پیمایش است. پیمایش خود به دو حالت ساختاری و سازه تقسیمبندی میشود. طرز ساخت ساختمان، سیستم ساختاری فونداسیون و تاسیسات زیر زمینی و در نهایت وضعیت سازه در بین پیمایش ساختاری جای داده میشوند. پیمایش سازه نیز خود دارای نکات گوناگونی است. از جمله این نکات میتوان به گزینههای زیر اشاره داشت:
- نوع موادی که در سازه به کار گرفته میشوند
- موارد کاربردی که ساختمان پیش و پس از انهدام خواهد داشت
- بررسی وجود مواد سمی، چاه قدیمی و سایر موارد
- شرایط زهکشی و همچنین مشکلات متحمل در اثر نشت آب، نشست و فرسایش نیز باید بررسی شوند.
پس در مرحله پیمایش باید به تمامی این موارد توجه شود.
-
از بین بردن مواد خطرناک؛ دومین گام مهم در تخریب
دومین گامی که به منظور تخریب یک ساختمان باید برداشته شود، از بین بردن مواد خطرناک موجود است. در محوطه ساختمان ممکن است انواع مواد خطرناک و سمی وجود داشته باشند که بعدها مشکلساز شوند. از جمله این موارد میتوانیم به آلودگیهای نفتی و مواد معدنی اشاره داشته باشیم. بعد از اینکه محوطه از تمامی این مواد پاک شد، نیاز است تا نسبت به تخریب ساختمان اقدامات لازم را به انجام رساند.
-
آماده کردن برنامه؛ سومین گام در تخریب ساختمان
سومین قدم مربوط به آماده کردن برنامه میشود. بهترین اقدامی که برای هر کاری میتوان انجام داد، برنامهریزی است. این کار باعث میشود تا خطرات احتمالی به کمترین میزان خود برسند. اگر برای تخریب نیز برنامهای داشته باشید، بدون شک کارهایتان نیز بهتر و با سرعت بیشتری رو به جلو خواهند رفت. موارد گوناگونی وجود دارند که بهتر است در برنامه خود آنها را جای دهید. از جمله:
- محل ساختمان
- فاصله ساختمان مورد نظرتان با سایر سازهها و خیابانهای موجود
- سیستمهای پشتوانه ساختاری سازه
- ترتیب اجزای مورد انهدام و همچنین روش موردنظر برای هر بخش باید مشخص شوند.
- تمامی موارد ایمنی و هشدارها باید مشخص شوند تا از این طریق بتوان نسبت به از بین بردن خطرات احتمالی اقدامات لازم را انجام داد.
- روش انتقال نخاله و ضایعاتی که بعد از تخریب بر جای میمانند نیز باید درج شود.
- مدت زمانی که برای پایان عملیات نیاز خواهد بود نیز از دیگر موارد حائز اهمیت برای درج در برنامه است.
با مشخص کردن یک برنامه درست، میتوانید به مرحله بعدی مراجعه کنید.
-
موارد ایمنی؛ چهارمین گام تخریب
در اجرای پروژه با خطرات مختلفی ممکن است روبهرو شوید. برای از بین بردن تمامی این خطرات نیاز است تا موارد ایمنی را رعایت کنید که از این راهکارها میتوانیم به گزینههای زیر اشاره داشته باشیم:
- اگر خطراتی در رابطه با سقوط افراد و اشیاء وجود دارند، مهندسان باید از آنها مطلع شوند.
- تمام موادی که منجر به آتشسوزی میشوند باید از داخل ساختمان خارج شوند.
- از شروع تا پایان عملیات باید لوازم آتشنشانی را همراه خود داشته باشید.
- برای اینکه از مشکلاتی همچون آلودگی صوتی، گرد و غبار و... که برای کارگران و سایر اهالی بسیار آزاردهنده هستند جلوگیری کنید، نیاز است تا تمهیداتی را اتخاذ کنید.
با در نظر گرفتن تمامی این موارد در فرایند تخریب، میتوانید پروژه را با کمترین خسارات به پایان برسانید.
هزینه و قیمت تخریب ساختمان چقدر است؟
بحث هزینه و قیمت جزء جداییناپذیر تخریب انواع ساختمانها است. عوامل گوناگونی وجود دارند که میتوانند بر روی این موضوع تاثیر خود را بگذارند که از مهمترین آنها میتوانیم به گزینههای زیر اشاره داشته باشیم:
- نوع اسکلت مورد استفاده در ساختمان
- تعداد طبقات به کار گرفتهشده در ساختمان
-
وضعیت ایمنی که ساختمانهای کناری دارند
- عرض معبر
- شعاع گردش
- چگونگی دسترسی ماشینآلات به محل پروژه
ابزارهایی که برای تخریب انواع ساختمانها به آنها نیاز دارید.
در تخریب نیاز است تا ابزارهای گوناگون تهیه شوند. هر کدام از این ابزار میتوانند وظایف مختلفی را پشت به انجام برسانند. اصلیترین این ابزارها شامل گزینههای زیر میشوند:
-
پوتک
در صورتی که بخواهید دیوار و یا سازههای کم ارتفاع را تخریب کنید، میتوانید از پتک بهره ببرید.
همچنین اگر بخواهید مجددا از اجزای سازه استفاده کنید، انتخاب پوتک در بین ایدهآلترین روشها جای میگیرد.
-
بولدوزر
برای اینکه بتوان ساختمانهای کوچک را به سرعت منهدم کرد، استفاده از بولدوزر پیشنهاد میشود. برای انتقال دادن خاک و آوار به داخل کامیونهای مخصوص نیز از همین لوازم استفاده خواهد شد.
-
مواد منفجره
برای استفاده از مواد منفجره آنها را در پی و ستونهای ساختمان جای میدهند.
زمانی که پی ساختمان منفجر شود، در آن صورت فرایند تخریب با سرعت بسیار بالاتری انجام خواهد کرد.
-
توپ یا گوی تخریب
اگر ساختمانی که برای تخریب با آن مواجه میشوید بیشتر از 6 یا 7 طبقه داشته باشد، میتوان از توپ یا گوی تخریب بهره برد که تحت عنوان توپ فولادی آویزان از جرثقیل نیز شناخته شده است.
-
بیل مکانیکی
برای تخریب ساختمانهای بلند نیز میتوان از بیل مکانیکی بهره برد. این بیلها دارای بازوی تخریبگر هستند؛ به همین علت است که فرایند انهدام از بالا به پایین انجام خواهد گرفت.
سخن آخر تخریب ساختمان
در این مطلب سعی کردیم تا به بررسی نکات مربوط به تخریب ساختمان بپردازیم. این فرایند شامل مراحل مختلفی میشوند که هر کدام دارای نکات خاص خود هستند.این مراحل را در این مطلب برای شما شرح دادیم و در انتها به بررسی عواملی پرداختیم که میتوانند بر روی تعیین هزینهها تاثیر خود را داشته باشند. همچنین به معرفی ابزاری پرداختیم که برا پشت سر گذاشتن فرایند تعریف مورد نیاز هستند.