زندگی شهری، شلوغی و کلافگی از آلودگی موجب شده است تا افراد دل به روستاها و فضاهای طبیعی بدهند و ویلا سازی در این نواحی بیشتر و بیشتر شود. در این شرایط، پرداختن به محوطه سازی ویلا از مهمترین بخشهایی است که باید در خصوص آن بدانید. داشتن یک محوطه سر سبز با امکانات کافی که حضور در یک فضای جذاب را فراهم می کند، بخش مهمی است که به شما اجازه میدهد تا بتوانید محوطه سازی ویلا را هوشمندانه اجرایی کنید. داشتن محیطی امن پر از گل و گیاه که امکان آرامش و بهبود حال و هوای روحی را فراهم کند، بخش مهمی از این ماجرا است که همیشه مورد توجه کارفرما و مجری قرار میگیرد.
در این مقاله از بساز و بچین هر چیزی که باید از طراحی محوطه سازی ویلا بدانید را بررسی میکنیم و اهمیت محوطه سازی ویلا را ارزیابی خواهیم کرد.
پس تا پایان در کنار ما باشید.
محوطه سازی ویلا چیست؟
محوطهسازی ویلا یکی از اقدامات اصولی و حیاتی است که به شما اجازه میدهد تا بتوانید حال و هوایی ناب از حضور در کنار طبیعت را تجربه کنید. محوطه سازی به هنر و علم طراحی و ایجاد فضاهای خارجی زیبا و کاربردی در اطراف یک ویلا یا ساختمان مسکونی اشاره میکند که با حضور گل و گیاه جذابیت چند برابری کسب میکند. این فرآیند شامل ایجاد و طراحی فضاهای سبز، راه های رفت و آمد، مجموعه ای از گل و گیاه، زمینهای ورزشی، آبنما، استخر، نشیمن مناسب و سایر بخشهایی است که میتواند فضایی دل انگیز و جذاب خلق کند. شما به راحتی میتوانید با طراحی و محوطه سازی ویلا، ارزش افزوده ملک را خلق کنید و فضایی دلپذیر ایجاد نمایید. زیبایی و جذابیت بصری فضا با داشتن محوطه مناسب، اصلیترین بحثی است که همیشه مورد توجه بوده و هست. به همین دلیل افراد هزینه زیادی برای این بخش پرداخت میکنند تا محیطی امن و آرام را تجربه کنند.
عناصر اصلی محوطه سازی ویلا
شما پیش از محوطه سازی ویلا، باید اطلاعاتی در خصوص عناصر اصلی آن کسب کنید. دستیابی به یک فضای دلپذیر و جذاب که محیطی امن و زیبا برای شما فراهم میکند، با شناخت این عناصر و کشف سلیقه شخصی ممکن است. در این بخش با بررسی عناصر اصلی محوطه سازی ویلا آشنا میشوید.
- باغچه و گیاهان: ایجاد مناطق سر سبز با گلها، درختان، گیاهان زینتی و چمن ها در محوطه سازی بسیار رایج است. این فضاها علاوه بر زیبایی، احساس طبیعتی آرام و جذاب را به شما منتقل میکنند. قطعا حضور در چنین فضاهایی میتواند علاوه بر زیبایی بصری، حس و حالی از آرامش را تداعی کند.
- مسیرها و راهها: طراحی مسیرهای پیاده روی، مسیرهای دسترسی و محوطه سازی با استفاده از متریالهای مختلف مثل سنگ، چوب یا گیاهان، جهت ایجاد تناسب و هماهنگی با محیط اطراف ویلا انجام میشود.
- المان ها و آبنماها: ایجاد فضاسازی های خاص با استفاده از گل و گیاه در کنار المان های دوست داشتنی مناسب محوطه سازی ویلا، از مهم ترین عناصری است که در این فضا تجربه میکنید. استفاده از آبنماها و آبشارها جهت افزودن جلوه و زیبایی به محیط خارجی ملک انجام میشود.
- فضاهای نشیمن و آلاچیق: ایجاد فضاهای مناسب برای نشستن و استراحتگاه جذاب در کنار آتش، از جمله آلاچیقها و فضاهای پوشیده یا بدون سقف، از ویژگی های جذاب این فضا است.
- زمینهای ورزشی و فضاهای تفریحی: داشتن محوطه زیبا فرصتی است تا بتوانید از زمین های ورزشی جذاب در محیط استفاده کنید تا برای بسکتبال، والیبال و... استفاده نمایید. گاهی نیز ایجاد فضاهای تفریحی مثل استخر یا ... میتواند ایده خوبی برای خلق امکانات در این فضا باشد.
چرا محوطه سازی ویلا اهمیت دارد؟
محوطهسازی ویلا به عنوان یکی از پارامترهای مهم در خانه های ویلایی مورد توجه قرار میگیرد. محوطه سازی به عنوان یک جنبه مهم از طراحی خارجی ملک، اهمیت زیادی دارد. در این بخش به بررسی دلایلی رایج در این خصوص اشاره میکنیم تا بدانید که چرا محوطه سازی ویلا اهمیت زیادی دارد و تا این اندازه سرمایه گذاری در آن رایج است.
- زیبایی و آرامش: محوطه سازی با ایجاد فضاهای سبز و گلهای زینتی یا درختان میوه، محیطی رویایی خلق میکند تا زیبایی و جلوه آرامش بخش آن برای شما فضایی بی نظیر خلق کند. شما در محوطه سازی ویلا میتوانید حس و حال خوبی را تجربه کنید و از دیدن مناظر و فضا سازی های جذاب لذت ببرید.
- افزایش ارزش ملک: محوطه سازی تاثیر مستقیمی بر روی ارزش ملک دارد! در واقع ایجاد این امکانات به دلیل ارزش افزودهای که در فضا ایجاد میکند، همه چیز را برای یک تجربه عالی فراهم خواهد کرد. حتی خریداران در مواجهه با یک ویلای لوکس و محوطه ساده، ویلای ساده تر با محوطه زیبا را انتخاب میکنند. محوطه سازی یک سرمایه گذاری عالی برای جلب توجه مشتریان محسوب میشود و به شدت مورد توجه قرار میگیرد.
- تفریح و سرگرمی: زمانی که یک محیط خارجی زیبا و مناسب برای تفریح و سرگرمی در محوطه طراحی و پیاده سازی کنید، ویلا از یک فضای دلپذیر برای آرامش به یک فضای چند منظوره تبدیل میشود که هر حال و هوایی که داشته باشید در آن جا میتوانید به شکلی مطلوب سرگرم شوید. در این راستا ساخت باغچهها، استخرها، فضاهای نشیمن و آلاچیقها میتواند ایده عالی برای این فضا باشد.
- تاثیرات روانی و احساسی: محوطهسازی با ارائه فضاهای سبز و طبیعی، میتواند محیطی جذاب خلق کند که اثرات آرامش بخش و روحی آن به شدت مورد توجه قرار میگیرد. با این جزییات شما میتوانید هوشمندانه اثرات مطلوب این اقدام را مشاهده کنید.
- کنترل محیط: محوطهسازی به شما امکان میدهد تا محیط خارجی ویلا را کنترل کنید. به این ترتیب برای آبیاری مکانیزه و صرفهجویی در مصرف آب میتوانید تاسیسات مشخصی را پیاده سازی کنید و یک تجربه عالی از این فضا داشته باشید. به این ترتیب همه چیز در دسترس شما است تا بتوانید محیط و ساختار آن را پشتیبانی کنید.
صفر تا صد طراحی محوطه سازی ویلا چگونه است؟
تا اینجا متوجه شدید که طراحی محوطهسازی ویلا چقدر اهمیت دارد! اما در این بخش باید بدانید که فرآیند ساخت از مرحله مفهومی تا اجرا، به چه شکل طی میشود. طراحی و اجرای فضای محوطه ویلا، با کمک همین پروتکل اجرایی میشود. پس هوشمندانه این مراحل را دنبال کنید و از یک اقدام هوشمندانه و اصولی لذت ببرید.
1. تجزیه و تحلیل محیط و شناخت نیازهای کارفرما
مرحله ابتدایی طراحی محوطه، شامل تجزیه و تحلیل دقیق محیط و شناخت نیازهای کارفرما است. در این مرحله، ارتباط فعال با کارفرما بسیار حیاتی است. شما باید در ابتدا با یک بررسی جامع از فضای کلی سازه، محوطه و مجاور آن آگاهی شوید. با یک نگاه عمیق ویژگیهای ملک را شناسایی کرده و شرایط آب و هوایی و اقلیمی را مورد بررسی قرار دهید. جهت قرارگیری ویلا و تحلیل جامع از محیط اطراف ویلا، با در نظر داشتن عواملی مثل اقلیم، خاک، نور و جغرافیای محل، از پارامترهای مهم شناسایی است. این تحلیل محیطی که گاهاً با استفاده از دانش مهندسی و متخصصین طراحی محوطه و فضای سبز انجام میشود، فضایی با حال و هوای جذاب خلق خواهد کرد. معمولا پس از کسب این اطلاعات، مرحله مشاوره با کارفرما و نیاز سنجی دقیق آغاز میشود. در این مرحله شما نیازها و اهداف او برای فضای خارجی را به دقت بررسی میکنید. این اقدام کمک میکند تا بتوانید نیازهای تفریحی، ورزشی، آرامش و ... را بررسی نمایید. با در نظر گرفتن این نیازها و اهداف، سلیقه کارفرما و ایده آلها، طراح میتواند یک طرح اولیه برای محوطه ارائه کند که به صورت بهینه با محیط اطراف ویلا هماهنگ شده باشد. به همین دلیل میتوانید هوشمندانه در این خصوص اقدام نمایید.
2. طراحی پلان محوطه سازی ویلا
مرحله طراحی محوطه ویلا با طراحی پلان محوطه سازی آغاز میشود. در این مرحله، مهندسان و متخصصین ایده پردازی در کنار طراحان، با بررسی دقیق اطلاعات محلی و مشاهده شرایط زمین، یک پلان اولیه را ایجاد میکنند. این پلان شامل تقسیم بندی فضاها، موقعیت و الگوهای گلها و درختان، محل احداث مسیرها و مساحت کلی محوطه است. در بحث اولیه، کلیات مورد نظر قرار میگیرد و راه دسترسی به بخشهای مختلف محوطه تعیین میشود. پس از این مرحله پلان محوطه سازی بر اساس استانداردهای طراحی و همچنین ذوق و سلیقه کارفرما تنظیم میشود. عناصر مختلف مثل باغچهها، فضاهای نشیمن، آبنما، استخر، مسیرهای پیاده روی، آلاچیق و فضاهای بازی در این پلان به دقت قرار میگیرند. جانمایی جزییاتی که در بحث نیازسنجی از سوی کارفرما منتقل شده است، میتواند نقش تعیین کنندهای در این زمینه داشته باشد. شما به راحتی میتوانید با انتخاب گیاهان مناسب با توجه به اقلیم و شرایط آب و هوایی منطقه، دست به طراحی فضای بی نظیری بزنید که با بهینه ترین میزان آب و هزینههای جانبی، فضای دلپذیری را برایتان خلق می کند.
3. انتخاب گل و گیاه با درنظر گرفتن شرایط اقلیمی
مرحله انتخاب گل و گیاه در طراحی محوطه ویلا یکی از بخش هایی است که باید به آن پرداخته شود. در این مرحله، شرایط اقلیمی منطقه و ویژگیهای خاک محیط بررسی میشود تا متناسب با آن گیاهانی که قابلیت زیست در این محدوده را دارند، مشخص شوند. انتخاب گیاهان با توجه به این شرایط، علاوه بر ایجاد زیبایی، به حفظ و سلامت گیاهان و اقلیم منطقه نیز کمک می کند. در مناطق گرم و خشک، بهتر است گیاهان مقاوم به گرما و خشکی را انتخاب کنید. گیاهانی مانند کاج، کاکتوس، و گیاهان خاص در منطقه که مصرف آب محدودی دارند، گزینه خوبی محسوب میشوند. در مناطق با زمستانهای سرد و شرایط آب و هوایی کوهستانی، گلها و درختانی با مقاومت بالا نسبت به سرما و یخبندان انتخاب میشوند. همچنین، بررسی نیاز آبی گیاهان و اطمینان از مطابقت آن با شرایط آب و هوایی منطقه ویلا اهمیت دارد. انتخاب گیاهان با رنگها و ارتفاعات مختلف نیز به تنوع و زیبایی محوطه افزوده و جلب توجه میکند. در نهایت، هماهنگی انتخاب گیاهان با طرح کلی محوطه و همچنین توجه به نیازهای کارفرما، از مهم ترین پارامترهای مورد توجه در این مرحله از طراحی محوسه سازی ویلا است.
4. طراحی المان های محوطه
یکی از مراحل مهم در محوطه سازی ویلا، طراحی المان هایی است که در این فضا استفاده میشود. شما میتوانید فضای ویلا را به وسیله المان های مطلوب و جذاب که با سبک طراحی تناسب دارند، زیباتر جلوه دهید. توجه به این المان ها کمک میکند تا فضای محوطه شما زیباتر جلوه کند و حس و حال خوبی را از حضور در این فضا تجربه کنید. در ابتدا، مهمترین گام تحلیل محیط و نیازهای ساکنان است. شما باید نیازهای کارفرما را بررسی کنید و پس از آن برای تجربه طراحی المان های محوطه، یک لیست از آیتم های جذاب را مشخص نمایید. یادتان باشد که در انتخاب این المانها نیز لزوم بررسی اقلیم و شرایط آب و هوایی احساس میشود. طراحی مفهومی و کاربردی در این شرایط مشخص میشود. این طراحی شامل تعیین نقاط استراتژیک مانند باغچه، فضاهای نشیمن، مسیرهای پیادهروی و المانهای آبی میشود. پس از تعیین مفهوم اصلی، انتخاب گیاهان مناسب با اقلیم و شرایط محیطی و آب و هوایی انجام میشود. برای مثال در محیط کوهستانی یخبندان، از آبنما در محوطه استفاده نخواهد شد، چرا که یخ زدگی عامل تخریب فوری این المان در محوطه است. انتخاب آلاچیق های مناسب، آتشگاه و نشیمن مناسب اطراف آن همراه با فضایی برای قرار دادن شومینه و... گزنیه بهتری برا یاین فضا است. به همین دلیل انتخاب هوشمندانه المان های محوطه اهمیت بسیار زیادی دارد.
5. طراحی نورپردازی محوطه
شاید تصور کنید که طراحی محوطه به همین بخشها محدود میشود، اما لازم است بدانید که طراحی نورپردازی نیز بخش مهم این ماجرا است. شما باید با استفاده از نورپردازی و ایجاد فضای دلپذیر، امن و زیبا که امکان زیست شبانه را فراهم میکند، اولویت بسیار زیادی دارد. مرحله طراحی محوطه با طراحی نورپردازی یک بخش حیاتی است که به ارتقاء جلوههای ویژه بصری و جذابیت فضای خارجی منجر میشود. این مرحله با بررسی و تحلیل شرایط نوری محیط، نقاط استراتژیک و نیازهای نورپردازی در نظر گرفته میشود. در این مرحله، انتخاب مناسبترین نوع نورپردازی بر اساس اهداف و طرح کلی محوطه انجام میشود. برخی از نکات مهم در این مرحله شامل توجه به تعداد و سبک نورپردازی است که با توجه به سبک دیزاین محوطه انتخاب میشود. طراحی نورپردازی محوطه نه تنها به افزودن جلوه و جذابیت بصری سازه ویلا و محوطه در تاریکی کمک میکند، بلکه امنیتی بسیار عالی فراهم میکند. از سوی دیگر وجود نور مناسب در فضا میتواند شرایطی را فراهم کند که بتوانید ساعات خوشی را در این محیط تجربه کنید و لذت ببرید.
6. مدیریت و طراحی سیستم آبیاری و مدیریت آب
با توجه به شرایط آب و هوایی ایران و خشکسالی، مدیریت منابع آب مهم ترین بخش داستان است. مرحله طراحی محوطه با مدیریت و طراحی سیستم آبیاری یکی از جنبههای حیاتی در ایجاد فضاهای سبز زیبا و پایدار است. در ابتدا، نیاز به تحلیل دقیق نیازهای آبی گیاهان موجود در محوطه و انتخاب گیاهان با توجه به این نیازها و شرایط آب و هوایی و خاکی منطقه احساس میشود. پس از آن سیستم آبیاری مناسب برای هماهنگی با این نیازها ایجاد میشود. از جمله سیستمهای آبیاری ممکن است انواع سیستم آبیاری قطرهای، اسپری، یا زیرزمینی باشند که باعث کاهش مصرف آب میشود. ذخیره سازی منابع آب و استفاده از آب قابل مصرف مجدد نیز ایده هایی است که با تاسیسات حرفه ای انجام میشود. در مرحله بعدی، مدیریت آب و بهرهوری از منابع آب از اهمیت زیادی برخوردار است. این مرحله شامل برنامهریزی دقیق برای آبیاری در زمانهای بهینه است که باز هم با درنظر گرفتن شرایط آب و هوایی انجام میشود تا بتوانید بدون هدر رفت آب، فضای سبز بی نظیری را تجربه کنید.
کلام آخر
طراحی ویلا و محوطه سازی آن، از جمله مهمترین و جذابترین اقداماتی است که به شما اجازه میدهد حال وهوای خاصی را در این فضا تجربه کنید. محوطه سازی ویلا کلید ایجاد آرامش و امنیت در این محیط است که شما را از حال و هوای زندگی شهری دور میکند. اگر بخواهید برای دیزاین و طراحی محوطه ویلا اقدام کنید، باید نکاتی که در بالا اشاره شد را به خوبی بدانید.