در گذشته باغداران با استفاده از بذر بادام رقم مورد نظر خود اقدام به تکثیر درخت بادام و یا نهال بادام میکردند اما امروزه از روش پیوند زدن در نهالستانها برای تکثیر نهال بادام استفاده میشود تا علاوه بر برخورداری از مزیتهای این روش تکثیر نهالهای مرغوبتری به بازار عرضه شده و باغداران نیز بهره برداری بهتری از درختان خود داشته باشند، یکی از اصول مهم در پیوند زدن درخت بادام انتخاب پایهی مناسب است که در این مقاله به بررسی ویژگیهای مهم نهال پایهی بادام میپردازیم.
اهمیت پیوند زدن در تولید نهال بادام
برای اینکه بدانید چرا روش پیوند زدن به این سرعت جایگزین روش تکثیر بذری نهال بادام شده است میتوانیم به مزیتهای زیر در مورد تولید نهال پیوندی نسبت به روش تکثیر بذری اشاره کنیم.
- سرعت بالاتر در تکثیر: در نهالستانها و مراکز فروش نهال بادام تعداد زیادی نهال پایه به صورت همزمان تولید شده و در یک سال میتوانند تعداد زیادی نهال بادام را به این شیوه تولید کنند.
- زود بازده بودن نهال پیوندی: نهالهای پیوندی نسبت به نهالهای بذری زود بازدهتر هستند به این معنا که بین یک الی سه سال پس از کاشت نهال شکوفه داده و اولین میوههای خود را تولید میکنند و از این رو بین باغداران طرفداران بیشتری دارند.
- باردهی بالاتر: معمولا ارقامی را به صورت پیوندی تکثیر میکنند که تجاری و در برخی موارد غیر بومی هستند و بنابراین ارقامی به صورت پیوندی تکثیر میشوند که باردهی بالایی دارند و محبوبتر هستند.
- سازگاری و مقاومت بالا: ارقام تجاری و پرباری که بر پایههای مقاوم پیوند خوردهاند میتوانند مقاومت و سازگاری بالایی به شرایط آب و هوایی و حتی آفات غالب در منطقهی شما نشان دهند.
ویژگیهای مهم پایه برای پیوند زدن نهال بادام
بسیاری از ویژگیهای مهم نهال پیوندی از پایه دریافت میشود و بنابراین انتخاب درست پایه تاثیر بسیار زیادی در موفقیت نهال بادام پیوندی دارد، در ادامه برخی از مهمترین ویژگیهای پایهی مناسب برای پیوند زدن نهال بادام را ذکر میکنیم.
-
بومی و محلی باشد:
یکی از ویژگیهایی که یک نهال پیوندی باید داشته باشد سازگاری با مناطق مختلف ایران از نظر اقلیمی و شرایط خاک است، نهال بادام این سازگاری را از طریق ریشه دریافت میکند و در صورتی که بادام را بر پایههای بومی و محلی در ایران پیوند بزنیم قطعا حتی ارقام غیر بومی نیز میتوانند بیشترین سازگاری را با شرایط اقلیمی و خاک ایران از خود نشان دهند.
-
مقاومت بالا به آفات و بیماریها داشته باشد:
مقاومت نسبت به آفات و بیماریها در ارقام بومی و محلی بالا است، این مقاومت در اثر تکامل همراه ارقام بومی با آفات و بیماریهای بومی ایجاد شده و با پیوند زدن بادام بر پایهی ارقام مقاوم این مقاومت به پیوندک که قسمت بارده درخت بادام است منتقل میشود.
-
از یک جنس گیاهی باشند:
پیوند زدن بادام بر پایه هایی از جنس مشابه از نظر گیاهشناسی با درخت بادام امکان پذیر است، بنابراین پیوند بادام بر پایهی درختانی مانند بادام تلخ، بادام کوهی، هلو یا شفتالو امکان پذیر خواهد بود، اما پیوند زدن بر پایه ی با گونهی مشابه قطعا بهتر است، مثلا پیوند زدن بادام بر پایهی بادام تلخ بهتر از پیوند زدن بر پایهی هلو است.
-
میزان باردهی پایه:
توجه داشته باشید که میزان باردهی پایه تاثیری بر میزان باردهی پیوندک نخواهد داشت، در پیوند درختان بادام ارقام مقاوم که برای پایه مورد استفاده قرار میگیرند باردهی پایینی دارند چرا که میزان باردهی آنها به واسطهی سازگاری و مقاومت کاهش یافته است اما این کم بودن باردهی پایه نمیتواند سبب کاهش باردهی در پیوندک شود، به عنوان مثال اگر بادام آذر خوشهای با باردهی 4 تن در هکتار را بر پایهی بادام محلی با باردهی کمتر از یک تن باردهی در هکتار پیوند بزنید بارهی آذر خوشهای کاهش پیدا نمیکند.
-
سن نهال پایه:
از آنجایی که بهترین سن برای انتقال نهال بادام پیوندی سن دو سال است و یک سال زمان هم برای رشد مناسب پیوندک مورد نیاز است بنابراین بهترین سن برای پیوند زدن نهال پایه سن یک سالگی نهال بذری و پایه است.
قوانین مهم در پیوند زدن نهال بادام
قوانین بسیار مهمی وجود دارند که باید در زمان پیوند زدن درخت بادام در نظر گرفته شوند، در ادامه قوانین مهم پیوند زدن نهال بادام را به شما آموزش میدهیم:
-
تایید سلامت نهال پایه، پیوندک و نهال پیوندی:
بیماریها و آفاتی که در خاک نهال پایه وجود داشته باشند میتوانند به زمین باغدار منتقل شوند و از طرفی بیماریهای ویروسی و قارچی و باکتریایی در نهالی که از آن پیوند گرفته میشود نیز میتواند به نهال پایه منتقل شود و در نتیجه نهال پیوندی آلوده تولید شود، بنابراین در تمام مراحل انجام پیوند تا زمان حصول نتیجه باید سلامت تایید شده باشد.
-
زمان درست پیوند زدن:
بسته به نوع پیوند و شهری که پیوند در آن انجام میشود پیوند باید در فصل مناسب انجام شود و در نظر گرفتن این موارد یک کار مهم و کارشناسی است.
-
مهارت فرد در پیوند زدن:
پیوند زدن کاری تخصصی است و نیاز به مهارت و تجربه دارد، بنابراین فردی که این کار را انجام میدهد باید حتما از مهارت و تجربهی بالایی برخوردار باشد.
-
دانش کافی در زمینه ی تنوع ارقام و سازگاری آنها با پایههای مختلف:
کارشناسانی که در نهالستانها و مراکز فروش نهال بادام معتبر مانند برتر نهال (www.bartarnahal.ir) مشغول به کار هستند در مورد تمام ارقام تجاری و بومی بادام و سازگاری آنها بر پایههای مختلف آگاهی کامل و سواد آکادمیک دارند و بنابراین این کار را به نحو احسنت انجام میدهند.
ارقام پیوندی و تجاری بادام برای کاشت در مناطق مختلف ایران
بسیاری از باغداران بادام که قصد توسعهی باغ بادام دارند و یا کسانی که میخواهند باغ بادام احداث کنند این روزها با ارقامی تجاری آشنا میشوند که شنیدهاند باردهی بالایی دارند، در زمان خرید نهال بادام به دنبال ارقام تجاری بادام هستند اما باید توجه داشته باند که ارقامی از بادام را باید انتخاب کنند که بیشترین سازگاری را با منطقهی ایشان داشته باشد و از طرفی حتی بهترین ارقام هم در صورتی که به خوبی کاشت و نگهداری نشوند نمیتوانند باردهی مطلوب داشته باشند، بنابراین توصیه میشود اطلاعات خود را در رابطه با شرایط مطلوب رشد نهال بادام مورد نظر خود را دریافت کرده و مطابق آن باغداری کنید.
کلام آخر
در این خبر نامه مطالب بسیار مهمی در مورد پیوند زدن نهال بادام برتر نهال و اهمیت استفاده از ارقام بادام پیوندی آموختید و دانستید کسب اطلاعات در مورد هر رقم بادام و فراهم کردن شرایط رشدی مطلوب تا چه حد با اهمیت است، برای کسب اطلاعات و قیمت نهال بادام به سایت نهالستانهای معتبر مراجعه کنید.
تماس با پالیز نهال: 09144501003
تماس با برتر نهال: 09141832393